Akustika! Opomíjená cesta jak zvyšovat výkon a duševní pohodu v kanceláři...

Je pár hodin po příchodu do práce a Vy jste unavení. Energii doplníte kávou, ale únava se nenápadně vkrade zpět… Možná Vás samotných se toto netýká, ale kolegů ano.  Možná příčina není v lidech, ale v akustice kanceláře…  

Často se zapomíná na důležitou součást interiéru, kterou je odhlučnění. Uplatnění nalézá nejen v OPEN SPACE prostorech, ale i v menších kancelářích. Hluk v místnosti totiž snižuje u zaměstnanců nejen koncentraci, ale i produktivitu a kreativitu. Podle odborného článku by se hladina hluku v kanceláři měla pohybovat mezi 50 – 60 dB, v domácím prostředí pak mezi 35 – 40 dB.

Ukážeme Vám několik cest jak těchto hodnot docílit…

Akusticke panely

Stěny jsou na základ

Základní komplikace tkví v od stěny se odrážejícím zvuku, který negativně ovlivňuje koncentraci a produktivitu. Pro úspěšné pohlcování hluku by mělo být pokryto 40 % stěny méně odrazivým materiálem, kterým mohou být akustické panely. Každý materiál má jiné hodnoty činitele zvukové pohltivosti v odborných zdrojích, například zde, najdeme výsledky odborného výzkumu. V praxi se však snažíme docílit optimální úrovně odhlučnění, nikoliv naprostého ticha. Tudíž je nutné pracovat i s jinými než jen tabulkovými hodnotami a dobře volit použitý materiál.

Není panel jako panel

Akustické panely mohou být vyrobeny z rozmanitých materiálů, oblíbené jsou například čalouněné panely, které pohlcují frekvence vytvořené lidským hlasem a snižují šum na pozadí. K dispozici je tak velká škála barev a tvarů, takže zapadnou do každého interiéru.

Skryté možnosti poctivého dřeva

Dalším oblíbeným materiálem se pro tyto panely stalo dřevo. Dřevěné panely totiž dodávají prostoru výjimečný designový vzhled a zároveň jsou velmi efektivním řešením pro akustiku místnosti. Tyto panely jsou dvojího typu. První se skládají z akustické pěny a perforované MDF (medium density fibreboard) povrchové úpravy. Druhý typ využívá plasticitu dřeva a z něj tvořených mozaik, které tříští dopadající zvuk. 

Příroda uklidňuje... Souhlasíte?

V tom případě Vás nadchnou zelené akustické panely s mechem. Podporují uvolněnější a klidnější atmosféru a zároveň snižují míru hluku právě díky přírodnímu rostlinnému vzhledu. Jsou taky skvělou alternativou k tradičním rostlinám bez nutnosti zavlažování. Kombinace přirozeného světla, přiměřeného hluku a zelené barvy pocházející z živých obrazů je základem dobrého prostředí pro práci.

Recyklované materiály

Pokud Vám není udržitelný životní styl lhostejný, určitě rádi uslyšíte, že existují panely vyráběné z PET lahví. PET lahve se zpracují do tenkých vláken, které pak mají vynikající vlastnosti, co se týče tepelné izolace i akustické funkčnosti. Další předností je i nízká prašnost a odolnost vůči mechanickému poškození a vlhkosti.

Přineste si kousek pláže od kanceláře!

Toho můžete dosáhnout s pískovými akustickými panely na bázi tvrdých porézních hmot. Tříděná zrnka písku jsou barvena a spojována do deskových výrobků. Barva pláže se sice ztrácí, ale pocit zůstává. Tato varianta odhlučnění se uplatňuje v provozech s vysokými nároky na akustiku i odolnost materiálu, například v průmyslu.

Nechcete se držet při zdi?

V tom případě jsou pro vás ideální 3D akustické obklady, které nabízejí až 52 možných barev a 19 různých vzorů, které je možno libovolně kombinovat. Tyto panely jsou měkké a příjemné na dotek a mají skvělý koeficient zvukové pohltivost až αw=0,85 (třída B).

Díky nepřeberným možnostem odhlučnění, se dají akustické panely umístit do jakéhokoliv interiéru. Na výběr je obrovské množství variací a barev, tradičních i netradičních řešení pro zlepšení akustiky v místnosti a tím i zkvalitnění podmínek pro lepší koncentraci, produktivitu i kreativitu.

Závěrem lze říci, že vybrat správné řešení hluku v kanceláři není jednoduché, ale je velmi podstatné se jím zabývat, pokud nám není lhostejný dlouhodobý výkon a duševní zdravý pracovníků. Udělejte první krok ke zdravé a efektivní kanceláři. Zvolte nábytek na míru. Pomůžeme vám vybrat nejvhodnější materiál a nadesignovat kancelář podle vašich představ – jak vizuálem, tak hlavně její praktičností. Kontaktujte nás pro nezávaznou konzultaci. 

Kontaktujte nás