4 zásadní rady jak pracovat s osvětlením v interiéru

“Tož tam namontuju nějakó tu žárovku a všeci budó spokojeni ne? Dyť vo nic nende.”

Kdyby bylo osvětlení interiéru tak jednoduché… Pro úspěch by stačilo dát na strop lustr, k posteli lampičku a do rohu místnosti něco příjemného na čtení. Avšak opak je pravdou, neboť osvětlení hraje v dnešní době v interiéru důležitou roli. Jistě jste zažili ten nepříjemný pocit, kdy je světla najednou příliš nebo naopak nedostatek až Vás z toho bolí hlava. V praxi stačí v noci vstoupit do špatně navržené koupelny a naše rozespalé oči nám jsou takřka “vypáleny” jasným bílým světlem, které je nezbytné pro dokonalý make-up, ale v noci působí spíše jako past na zloděje…

Proč Brňáci často zapomínají řešit osvětlení?

Většina lidí, ať už jsou z Brna či nikoliv, se často zabývá hlavně výběrem dekoru a rozmístěním nábytku. Realizace nového interiéru je mnohdy náročný a dlouhý proces, který se často neobejde bez stavebních a dalších úprav. Na světlo tudíž většinou není pomyšlení. Po dokončení interiéru pak vidíme, kde jsou tmavé kouty a ke slovu tak přichází dodatečné osvětlení. Kvalitní designér umí těmto problémům předejít.

Jaké jsou tedy základní rady k osvětlení interiéru?

1. Přemýšlejte jak budete využívat interiér na míru

Velmi záleží k čemu bude prostor do něhož dáváme osvětlení určen. Jak moc je potřeba daný prostor nasvítit? Každý prostor má jiné požadavky. Hodně záleží na orientaci prostoru ke slunci, kudy nám jde přírodní světlo a zkombinovat jej s umělým osvětlením. Nesmíme zapomenout ani na denní dobu používání prostoru. Například na chodbě jistě oceníte jak silné bílé světlo pro úklid, tak i jemné a nažloutlé noční osvětlení, pro cestu na WC. 

2. Pozor na zdraví

Věděli jste, že až 60 % lidí trpí poruchou SAD, která je přímo spjata s nedostatkem světla. Projevuje se výkyvy nálad, dlouhodobou únavou, neklidem a dalšími nepříjemnými projevy. Většinou se tato porucha léčí terapií světlem. Proto dbejte na kvalitní a silné osvětlení interiéru. Dále nezapomeňte na důležitost přirozeného světla zejména v dětském pokoji. Výzkum provedený na 2000 dětech prokázal jejich zlepšení v oblasti logiky až o 15 %. Zlepšení nastalo díky práci v místnosti, kam dopadaly paprsky slunce, byť byly zastíněny. V podmínkách, kde nelze zesílit přirozené světlo doporučujeme použít osvětlení v odstínu “denní bílá”, která je nejvíce podobná přirozenému světlu.  

3. Teplé, studené, doplňkové...

Termíny jako jsou: teplá bílá, studená bílá nebo neutrální bílá nám označují barvu světla neboli teplotu chromatičnosti (Tc), která je udávána v kelvinech [K]. Dobře zvolená barva světla má velký vliv na vnitřní pocit člověka v prostoru, na jeho efektivitu nebo kvalitu odpočinku.

Teplá bílá (Tc < 3 300 K) je vhodná do útulného prostředí, kde obvykle relaxujeme. Například: ložnice, obývací pokoj, knihovna atd…

Denní neboli neutrální bílá (3 300 K < Tc < 5 300 K) je nejvíce podobná běžnému dennímu světlu. Hodí se do dětských pokojů i jako doplňkové osvětlení do pokojů, kde potřebujeme “přidat” více denního světla během dne.

Studená bílá (Tc > 5 300 K) vzbuzuje v člověku spíše pocity chladu. Mozek na tuto barvu více reaguje a je tak vhodná do pracovních prostor, koupelen nebo osvětlení sortimentu v obchodě. Používá se také jako doplňkové osvětlení při sledování televizoru, kde má spíše zdravotní charakter, aby naše oči nemusely zpracovávat tak náhlé změny světla.

4. Světlo a design

I samotné světlo je důležitým designovým prvkem v interiéru. Je velmi důležité z jakého materiálu je světlo vyrobeno (dřevo, kov, keramika, sklo, hedvábí a další látky,…). Vhodným výběrem materiálu podtrhujeme účel ke kterému má světlo sloužit. Například dřevo nebo látka působí více útulně než naopak kov. Kov se hodí třeba do industriálních místností nebo pracoven. Důležité je také uvažovat prakticky. Těžko něco zničí design interiéru více než natažené prodlužovací kabely podél stěn nebo pod lištami ve stropě. Spolupracujte s kvalitním designérem ať si ušetříte řadu starostí při realizaci i samotném využívání interiéru.

Světlo má v interiéru několik zásadních funkcí, které není radno opomíjet. Špatný výběr osvětlení může mít negativní dopad na naše zdraví, nízkou efektivitu práce nebo také kvalitu odpočinku. Věnujte proto nejprve pozornost způsobu využití místností, dále zdravotním aspektům světla a práci s přirozeným světlem. Pečlivě vybírejte tepelné zabarvení světla, aby jste podtrhli smysl interiéru. Dbejte na designové provedení světla, přeci jen je to jeden z ústředních prvků pokoje. V neposlední řadě nezapomeňte spolupracovat s designérem a stavebně si připravit přívody elektřiny do míst, kde budou světla umístěna. Vyhnete se tak diskomfortu v podobě natažených prodlužovacích kabelů.

V naší firmě Interiéry Velecký kombinujeme znalosti Ing. interiérového designu a Ing. elektrotechniky. Naše práce je díky tomu efektivní a kvalitní jak po technické, tak i designové stránce. Klientům dokážeme dobře poradit a ušetřit nemalé starosti při plánování i realizaci.

Kontaktujte nás