Jak na správné uspořádání kuchyně?

Zvolte kuchyň na míru!

Začínáte konečně přemýšlet nad návrhem své kuchyně, ale nějak nevíte, odkud začít? Nebo si říkáte, že je to přeci jen kuchyně, co je na tom k vymýšlení?

Je toho spousta. Abychom vám vaše přemýšlení usnadnili, sepsali jsme pro vás článek o tom, co vše při plánování kuchyně vzít v potaz a jak správně na uspořádání. Podíváme se také na to, jaké prvky využít, kam umístit spotřebiče a na některé oblíbené vychytávky.

Kuchyně na zóny

Slyšeli jste někdy o tom, že má kuchyně zóny? Skutečně. Můžete ji rozdělit horizontálně i vertikálně podle toho, k čemu vám daná zóna slouží. Znalost těchto zón vám pak pomůže snadno připravit ideální návrh.

Zóny kuchyně

Horizontální dělení

Na jednu stranu si člověk říká, že nějaké zóny, které ušetří pár vteřin či minut času, není třeba přece vůbec řešit. Ale až budete v kuchyni 20 let splašeně lítat tam a zpátky, budete litovat, že jste tématu nevěnovali více pozornosti.

Horizontálně můžeme kuchyň rozdělit do 4 zón – odkládací, mycí, přípravná a varná. Zóny by na sebe měly navazovat přesně v tomto pořadí, aby bylo vaše působení v kuchyni plynulé a příjemné. V praxi to vypadá následovně.

A nyní si představte, že byste se vrátili z nákupu, jako první by na vás čekal sporák, hned vedle něj dřez a až za ním kus pracovní plochy, kde byste si mohli nákup vyložit. Při vaření byste museli odbíhat přes dřez k pracovní desce pro suroviny a zase zpátky. Naběháte se, zaneřádíte celou kuchyň a končit budete pěkně naštvaní. Nakonec si budete do kuchyně chodit jen pro kávu nebo láhev vína a s vařením bude utrum.

Magický trojúhelník v kuchyni

Magický trojúhelník

K horizontálnímu dělení se neodmyslitelně pojí tzv. magický trojúhelník. Nenechte se vyděsit, vypadá to všechno hrozně složitě, ale opravdu není.

Magický trojúhelník spolu tvoří 3 základní centra – potravinové (lednice, spíž) – mycí (dřez, myčka) – varné (sporák, trouba). Tato centra mají být uspořádaná tak, aby se mezi nimi mohl člověk plynule pohybovat. Nemělo by vám tedy po cestě mezi zónami nic překážet v cestě (např. kuchyňský stůl mezi linkou a lednicí).

Vertikální dělení

Tolik se o něm nemluví, ale dokáže vám stejně tak, jako horizontální dělení, pobyt v kuchyni náramně ulehčit, nebo z něj udělat peklo. Oproti horizontálnímu dělení je ale mnohem jednodušší a jasnější. Dělí se zpravidla do 3 zón.

Samozřejmě je otázka rozložení dost individuální. Zatímco někdo peče jednou za dva měsíce a plechy moc nevyužije, jiný peče každý druhý den a jsou pro něj nástrojem téměř každodenním. Důležité je položit si ty správné otázky.

Rozdělení kuchyně na 2 poloviny

Kuchyňská linka na dvě poloviny

Když už se bavíme o vertikálním dělení kuchyňské linky, můžeme ji také pomyslně rozdělit na 2 části – dolní polovina pod pracovní deskou a horní polovina nad pracovní deskou. 

Zde je vhodné zvolit odlišný přístup pro typ poliček. Spodní část linky nejlépe funguje s šuplíky (výsuvy). Ty vám umožňují perfektní přehled o uložených věcech a snadnou manipulaci s položkami, které jsou uložené v zadní části šuplíku. V případě poliček by to znamenalo vždy vytáhnout vše, co je v přední části, lehnout si na podlahu a horko těžko vytáhnout tu zapadlou formu ze zadní části nejspodnější poličky. Při plánování kuchyně je dobré rovnou přemýšlet nad tím, co jaký šuplík ponese a dle toho si případně taky správně zodpovědět otázku materiálu a nosnosti šuplíku. V každém dobrém studiu vám s touto otázkou však dokáží snadno poradit. Horní část je pak vhodné řešit výklopnými dvířky.

Nejčastější chyby v rozložení kuchyně

Člověk by až nevěřil, kolik se jich dá udělat. Nejlepší je, ozkoušet si kuchyně u rodiny, u přátel, vyptávat se a při dočasných řešeních se pořádně zaměřit na to, co nám dělá problém.

Oblíbené vychytávky do kuchyně

Slíbili jsme, že se s vámi podělíme i o oblíbené vychytávky nás i našich klientů. Tak jdeme na ně!

Rady na závěr pro kuchyň na míru

  1. Přemýšlejte nad tím, jak v kuchyni nyní fungujete a jak fungovat chcete. Kudy vedou vaše cesty, co potřebujete po ruce a kdy.
  2. Myslete na to, kolik se vás bude po kuchyni pohybovat. Vaříte ve dvou? Tak si dopřejte dostatek prostoru, ať se vzájemně nerušíte.
  3. Přeměřte si vše pořádně. Ostrůvek přímo naproti myčky tak, že se vám ji nepodaří otevřít nebude určitě tím, co vám vykouzlí úsměv na tváři.
  4. Promýšlejte kuchyň hodně dopředu a do detailu. Navštivte rodinu, známé, ptejte se, koukejte se, zapisujte si, co vám na vaší současné kuchyni vadí a co vám dělá radost. Myslete na všechno i na to, kolik budete potřebovat zásuvek a kde. Na kuchyň nespěchejte. Je to dlouhodobá investice, vyplatí se si ji pořádně promyslet.

    Váš tým Interiéry Velecký ♥

Efektivně, kvalitně, bez starostí!

Asi to znáte… Schůzka s elektrikářem, stolařem, podlahářem a také designérem, aby to hezky vypadalo… Není to zbytečné? 

Jednou schůzkou s námi si můžete ušetřit spoustu zbytečné komunikace a to se nebavíme o realizaci, kdy jeden neví co dělá druhý. Nechte se námi obsloužit od A po Z. 

Tvoříme interiéry bez starostí, jedním tahem od návrhu po realizaci.  

NAPIŠTE NÁM

Obratem se Vám ozveme